Formålet med projektet er at understøtte ejer- og generationsskifteprocessen samt at få sat gang i flere ejer- og generationsskifter med henblik på at få løftet den ”pukkel” af ejer- og generationsskifter, der findes inden for dansk landbrug.
For at understøtte nytænkning og udviklingspotentiale inden for ejer- og generationsskifte i landbruget sættes der fokus på nye ejer- og finansieringsformer, herunder crowdfunding og eksterne investorer. Der foretages en afprøvning og eventuel tilpasning af nye forskningsresultater om ejerskifte fra Center for Ejerledede Virksomheder og en vurdering af, hvordan den opnåede viden kan implementeres i landbruget og rådgivningen. For at facilitere flere ejerskifter arbejdes der bl.a. med metoden ”fra fuldtid til deltid” og nye metoder til at skabe adfærdsændringer. Herudover er der fokus på fagområdet familiejura, der bør indgå i overvejelserne og afklaringen om et fremtidigt ejer- eller generationsskifte, da det har stor aktualitet og relevans.
Da der i den dynamiske forandrings- og udviklingsproces landbruget er inde i løbende skabes nye ejer- og finansieringsformer, arbejdes der med disse metoder med plads til nytænkning, så viden og resultater hurtigt kan implementeres i praksis.
Der er generelt stor fokus på kommunikation og implementering med henblik på at opfylde formålet med projektet, så resultater når ud til flest muligt og giver effekt. Resultaterne præsenteres bl.a. ved indlæg på møder, seminarer, temadage, workshops, konferencer mv. samt i artikler i landbrugsmedierne og opslag på de sociale medier.
Projektet forventes at have en positiv effekt på ejer- og generationsskiftet af landbrugsvirksomheder inden for en relativ kort tidshorisont, hvilket vil understøtte en forbedring af dynamikken i erhvervet og de finansielle vilkår for ejerskifter i landbrugserhvervet.
Opsamling på telefoninterviews med afdækning hvad banken ser som udfordringer, barrierer og potentialer for ejer- og generationsskifter med særlig fokus på rådgivning
I løbet af 2017 har SEGES i forbindelse med projekt Ejerskifte 2020 undersøgt mulighederne for finansiering med deltagelse af eksterne investorer. Det er gjort ved interviews med landmænd, som benytter eksterne investorer som samarbejdspartnere.
I løbet af 2017 har SEGES i forbindelse med projektet Ejerskifte 2020 undersøgt mulighederne for lånebaseret crowdfunding. Det er blandt andet gjort ved besøg hos Danmarks to førende portaler for lånebaseret crowdfunding.
Realkredit- og banklån har hidtil været vejen frem, når der skulle ejerskiftes. Men kravet om egenfinansiering er steget i kølvandet på finans- og landbrugskrisen. Forpagtning, delsalg eller omdannelse til selskab er brugbare alternativer for sælger.
Hvordan forbereder du et ejerskifte? Med succes. Hvad skal du være opmærksom på, og hvad kan det være en god idé at få ekstern hjælp til? Mød svineproducent Henrik Bøje Nielsen og far og søn, Peter og Hans Christian Carstensen. Anvendt på SEGES.dk
Hvordan forbereder du et ejerskifte? Med succes. Mød svineproducent Henrik Bøje Nielsen og far og søn, Peter og Hans Christian Carstensen. Kort film anvendt på LandbrugsInfo og oplæg om ejer- og generationsskifte
Earn-out aftaler har hidtil ikke været særligt brugt i landbruget. Men er køber og sælger uenige om eller usikre på, hvad den personligt ejede virksomhed er værd, eller har køber svært ved at finde finansiering, er earn-out værd at overveje.
Earn-out er et brugbart alternativ til et sælgerpantebrev, når der skal ejerskiftes. Earn-out’en giver et mere reelt billede af virksomhedens værdi. Samtidig er køber ikke låst fast af faste afdrag på samme måde som ved et sælgerpantebrev.
Formålet med dette notat er at give et overblik over forskellige ejerskiftemodeller under hensyntagen til nuværende betingelser for at kunne stille kapital til rådighed for ejerskifte
Artikel lavet af Østdansk Landboforening med fokus på generationsskifte - forud for deres årsmøde i økologi, hvor Tenna Holdorff Christiansen holdt indlæg
SEGES har tilføjet fem nye spørgsmål i Test dit ejerskifte for sælger. Spørgsmålene har til formål at sætte tanker i gang ved landmanden, som står over for et ejerskifte.
Uanset om køber skal etablere sig eller er etableret, bør finansieringen af ejerskiftet nøje overvejes. Står afkastet på den nyerhvervede bedrift ikke mål med risikoen ved investeringen, er forudsætningen for et vellykket ejerskifte ikke til stede.
I projekt Ejerskifte 2020 arbejder vi med udfordringer forbundet med at blive landmandsenke/mand. I denne forbindelse tilbyder vi, at holde et gratis temaoplæg for jeres kunder.
Er det svært at rejse finansiering til en fantastisk forretningsidé, kan crowdfunding måske være svaret. Mulighederne er der. Især når først viden om lovgivning og platform er indhentet, og markedsføringsindsatsen er kørt i stilling.
Det kan være svært at få hul på samtalen om ejer- eller generationsskifte. Men det er der råd for. Send SEGES’ korte spørgeskema ud til dine landmandskunder forud for det næste regnskabsmøde og brug det til at åbne dialogen med.
Markedet er uforudsigeligt. Ved at udbyde investeringscasen eller produktet på en crowfunding-platform kan det afprøves, om idéen eller produktet har en chance hos forbrugerne. Men der skal lægges mange kræfter i markedsføring og lancering.
Et ejerskifte handler ikke kun om tal, bundlinje og skatteoptimering. De bløde dele af et ejerskifte er lige så vigtige at forholde sig til – uanset om du er køber eller sælger. Ofte er barriererne ikke kun økonomiske, men også følelsesmæssige.
Realkredit- og banklån har hidtil været vejen frem, når der skulle ejerskiftes. Men kravet om egenfinansiering er steget i kølvandet på finans- og landbrugskrisen. Køber og sælger må derfor se sig om efter andre måder at finansiere ejerskiftet på.
Oplæg på temamøder for landmandspar afholdt 30/10 hos VKST, 2/11 i LandboThy og 27/11 i LandboNord. Invitation, PowerPoint og opsamlingsnotat fra de tre besøg
Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. Her på siden får du inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske aspekter af et ejer- eller generationsskifte.
Et ejer- eller generationsskifte kræver meget planlægning og forberedelse. Tommelfingerreglen er, at processen skal sættes i gang 5-10 år, før ejerskiftet gennemføres.
Invester i fremtiden ved at lægge en plan for dit ejer- eller generationsskifte Se videoen og bliv klogere på, hvad det betyder at have en nedskrevet plan for alle de personlige og økonomiske beslutninger, der skal træffes. Anvendt på facebook
Inden for de næste 10 år har næsten 6.000 landmænd et akut behov for ejerskifte alene på grund af alder. Langt de fleste er landmænd med en nettoomsætning under 2 mio. kr. Det fortæller SEGES’ ejerskifteundersøgelse.
Hvis mangel på finansiering holder innovationslystne landmænd tilbage, kan lånebaseret crowdfunding være en måde at realisere drømmen på. Især når idéerne går i retning af specialproduktion.
Langt de fleste landmænd ejer deres landbrug personligt. Omdannelse af virksomheden til selskab, når der skal ejerskiftes, kan derfor synes vidtgående. Et partnerselskab ligner et A/S og giver dig samtidig mulighed for at anvende virksomhedsordningen
Notatet beskriver, hvad der kendetegner etablering af landbrugsvirksomhed via forpagtning og/eller leje, samt hvad der vigtigt at have fokus på ved konstruktionerne
Notat er udarbejdet ud fra en undersøgelse af om man udfra metoden "Fra fuldtid til deltid" via en mentorordning kan få igangsat flere ejer- og generationsskifter med fokus på den ældre landmand
Responsum gennemgår det yderst komplicerede regelsæt og indeholder samtidig forslag til spørgsmål til kunden til afdækning af et evt. internationalt element.
Notatet giver et grundlæggende overblik over forskellene i de forskellige ejerformer; Personligt ejet, interessentskab, kapitalselskab og partnerselskab. I notatet fokuseres hovedsageligt på de juridiske og skatteretlige forskelle.
Hvad er et sælgerpantebrev? Kan det lægges i virksomhedsordningen? Hvilke fordele og ulemper er der ved sælgerpantebrevet som finansieringsmulighed? Se SEGES’ videoer og få indspark til, hvordan du kan gennemføre et glidende generationsskifte.
Ti års tilløb tog Henning og sønnen Andreas Nielsen til deres generationsskifte. Undervejs nåede Andreas at få sin landbrugsuddannelse i hus og blive klar til at overtage bedriften. Hør om makker-parrets erfaringer i ny podcast.
SEGES tilbyder at deltage i en temadag for økonomirådgivere eller en kundeaften for landmænd for at hjælpe med at sætte fokus på ejer- og generationsskifte lokalt. Hør Rikke Høgsaa Roding fortælle om det gode tilbud.
Brug videoen, når du markedsfører ejer- og generationsskifte over for din rådgivningsvirksomheds landmænd. Den er kun 1 minut lang og er velegnet til både Facebook og hjemmesider. Benyt muligheden for at få eget logo og kontaktperson med.
Projektleder Rikke Høgsaa Roding præsenterer økonomichefer og økonomirådgivere for et godt tilbud om at få SEGES gratis på besøg på 2 temadage i november.
Værktøjerne Exitplanlægning og Ejerstrategikortet fra Center for Ejerledede Virksomheder er testet og vurderet, om de kan anvendes ved ejer- og generationsskifte i landbruget.
Er du klar til at sælge bedriften eller købe drømmeejendommen? Tag SEGES’ ”Test dit ejerskifte” og få en afklaring af, hvad du mangler at overveje for at komme godt igennem dit ejerskifte.
En del landbrug har i dag behov for at gennemføre et ejerskifte. Og ejerne har svært ved at få hul på opgaven. SEGES kommer dem nu til undsætning med et overblik over de vigtigste finansieringsmuligheder og løsningsmodeller for ejerskifte.
To-do listen er en oversigt over forhold, som det kan være hensigtsmæssigt at tage stilling til ved landmandens dødsfald eller ved alvorlig sygdom, hvor landmanden ikke er i stand til at træffe beslutninger om driften.
Mulighederne for donationsbaseret crowdfunding er undersøgt og vurderes på nuværende tidspunkt ikke som anvendelig finansieringsform inden for dansk landbrug
Hvordan forbereder du et ejerskifte? Med succes. Hvad skal du være opmærksom på, og hvad kan det være en god idé at få ekstern hjælp til? Mød svineproducent Henrik Bøje Nielsen og far og søn, Peter og Hans Christian Carstensen.